ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVA DİLEKÇESİ ADIMLARI

Çekişmeli boşanma davası ile eşiniz ile aranızdaki evlilik ilişkisini bitirmesi için mahkemeden talepte bulunursunuz. Bu talebin yanında boşanma davasının feri talepleri denilen; tazminat, nafaka, velayet gibi birkaç konuda da talepte bulunmanız gerekir. Soru cevap kurgumuzu kullanarak tüm bu hususlara ilişkin ayrıntılı taleplerinizi içeren bir dilekçe oluşturabilirsiniz.

Dilekçenin oluşturulması için 23 soru bulunmaktadır. Bunların eksiksiz ve doğru bir şekilde cevaplanmasını öneriyoruz.

Adınızı, soyadınızı ve boşanmak istediğiniz eşinizin adını ve soyadını yazınız.

Cinsiyetiniz nedir?

Evlilik tarihinizi ve eşinizle ailecek yaşadığınız yerin bulunduğu ili yazınız.

Boşanmak istediğiniz eşinizle 18 yaşından küçük veya 18 yaşından büyük ancak engelli ortak çocuğunuz var mı? Varsa sayısı nedir?

18 yaşından küçük çocukların adı, soyadı ve doğrum tarihi bilgilerini giriniz

18 yaşından büyük engelli/kısıtlı çocukların adı, soyadı ve doğrum tarihi bilgilerini giriniz

Boşanma davası sonucunda çocukların velayetinin mahkeme tarafından size verilmesini istiyor musunuz?

Boşanmak istediğiniz eşinizden tazminat talebiniz var mı?

(?-Tazminat talepleri eşlerin mallarını ayırmasından ve nafakadan farklıdır. Manevi tazminat evliliğin bitmesinde kusurlu olan eşin diğer eşe duygusal yıpranması nedeniyle ödediği tazminattır. Maddi tazminat evliliğin bitmesinde kusurlu olan eşin diğer eşin mevcut olan ya da muhtemel olan maddi çıkarlarının zarara uğraması nedeniyle ödemesi gereken tazminattır. Maddi zarara örnek olarak eşinin SGK’sından yararlanan eşin artık bu haktan yararlanamaması yahut eşinin gelirine güvenerek eğitimini bırakan tarafın üniversite mezunu olamaması nedeniyle boşanmadan sonra daha düşük ücretlerle çalışacak olması verilebilir. Nafaka ve malların bölüşümü ile ilgili bölüm bu bölümden sonra gelecektir)

Eşinizden istediğiniz tazminat miktarını yazınız.

(?- Ne kadar tazminat istemeniz gerektiğini bilmiyorsanız çağrı merkezini arayabilirsiniz)

Türk Medeni Kanunu’nda “yoksulluk nafakası” ve “iştirak nafakası” olarak iki tür nafaka düzenlenmiştir. Yoksulluk nafakası eşlerin birinin diğer eşe sırf boşanmaları nedeniyle ödediği nafaka türüdür. Bu nafakanın amacı boşanma nedeniyle maddi zorluğa düşecek eşin korunmasıdır. İştirak nafakasının amacı çocukların velayetini alan tarafın çocukların masrafları altında ezilmemesi, velayeti almayan eşin kendi çocuğuna hala maddi destek olması gerektiğidir.

Yukarıdaki açıklamalara göre yoksulluk nafakası talebiniz var mı?

(?-İştirak nafakası bu bölümden sonra düzenlenecektir)

Talep ettiğiniz yoksulluk nafakası tutarı nedir?

(?- Ne kadar nafaka istemeniz gerektiğini bilmiyorsanız çağrı merkezini arayabilirsiniz)

Türk Medeni Kanunu’nda “yoksulluk nafakası” ve “iştirak nafakası” olarak iki tür nafaka düzenlenmiştir. Yoksulluk nafakası eşlerin birinin diğer eşe sırf boşanmaları nedeniyle ödediği nafaka türüdür. Bu nafakanın amacı boşanma nedeniyle maddi zorluğa düşecek eşin korunmasıdır. İştirak nafakasının amacı çocukların velayetini alan tarafın çocukların masrafları altında ezilmemesi, velayeti almayan eşin kendi çocuğuna hala maddi destek olması gerektiğidir.

Yukarıdaki açıklamalara göre iştirak nafakası talebiniz var mı?

Talep ettiğiniz iştirak nafakası tutarı nedir?

(?- Ne kadar nafaka istemeniz gerektiğini bilmiyorsanız çağrı merkezini arayabilirsiniz)

Yukarıda kendiniz için “yoksulluk nafakası” ve çocuklarınız için “iştirak nafakası” talepleriniz olup olmadığı ve varsa miktarı konusunda dilekçenizi oluşturdunuz. Belirlediğiniz nafaka her yıl % kaç arttırılsın?

Nafaka talep etmediyseniz bu soruyu atlayınız

Boşanmak istediğiniz eşinizden ziynet talebiniz var mı?

(?-Ziynet düğünde takılan altın, para veya mücevheratı nedeniyle eşlerin birbirlerinden isteyebileceği altın, para veya mücevheratı ifade etmektedir)

Talebinizi ayrıntılı olarak yazınız.

(?- Boşluklara istediğiniz altınları ve para miktarını yazınız)

Boşandıktan sonra eşinizin soyadını kullanmaya devam edecek misiniz?

(?- Kadınlar evlenirken erkeğin soyadını almaktadır. Bu soyadını kullanmakta bir menfaati varsa boşandıktan sonra da eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebilecektir. Örneğin boşanan kadının bir doktor olduğunu ve kliniğini eşinin soyadıyla açtığı durumda eski eşinin soyadını kullanmakta kadının menfaati bulunmaktadır. Ek bilgi için çağrı merkezini arayınız)

Boşanmanıza neden olan toplam kaç olay vardır? Olayları Özetleyiniz.

(?- Bu bölümde boşanma nedenlerinizi yazarken tüm yaşadıklarınızı değil, yalnızca ilk olayı yazmanız istenmektedir. Bu bölümden sonra size boşanmanıza neden olan diğer olayları ekleme imkanı sunulacaktır)

Boşanmanıza neden olan olayları hangi delillerle ispatlayacağınızı yazınız

Boşanacağınız eşinizle evlilik birliği içerisinde edindiğiniz malvarlıkları ile ilgili taleplerinize ilişkin ikinci bir dava açmanız istenmektedir. Boşanma davasında tazminat, nafaka, ve ziynet taleplerinin dışında kalan maddi talepler ile ilgili mahkeme boşanma davası içerisinde hüküm kurmamaktadır. İkinci davanın konusunu “katılma alacağı” oluşturmaktadır. Katılma alacağı talebiniz var mı?

(?- Katılma alacağı nedir? Katılma alacağı eşlerden birinin evlilik birliği içerisinde kendi kazandığı parayla edindiği mal veya kazanıp biriktirdiği paradan kaynaklı diğer eşe ödemesi gereken paradır. Örneğin erkek eş çalışıyor, kadın eş ev hanımı ve çalışmıyor olsun. Erkek eş kendi kazandığı maaş, serbest meslek geliri, ticari gelir, kira geliri, faiz geliri, şirketinden gelen kar payı, komisyon geliri ve benzeri sırf kendi çalışmasıyla kazandığı ve kadın eşin hiçbir katkısı olmayan parasıyla bir ev almış olsun. Evin piyasa değerinin 500.000-TL olduğunu varsayalım. Bu durumda çalışmayan ev hanımı kadın eşin, çalışan gelir elde eden erkek eşten yalnızca bu ev nedeniyle 250.000-TL katılma alacağı meydana gelecektir. Kabaca anlatmak gerekirse bir eşin evlilik birliği içerisinde edindiği malların yahut bankada biriktirdiği paraların toplam değeri bulunur ve ikiye bölünür, bulduğunuz bedel hiç çalışmayan eşin diğer eşten isteyebileceği katılma alacağı bedelidir. Web sitemizde kendi dokümanlarınızı hazırlamaktasınız şirketimizin hukuki danışmanlık vermediğini yalnızca kendi dökümanlarınızı üretmenizi sağlayan bir yazılım olduğunu unutmayınız. Eğer dilekçe hazırlamak konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız bulunduğunuz bölgedeki bir avukatla görüşün veya ek bilgi için çağrı merkezini arayın)

Boşanacak eşlerin adreslerini yazınız.

Belgenin gönderileceği mail adresini ve telefon numaranızı yazınız

(?- Hazırladığınız çekişmeli boşanma dava dilekçenizi teslim aldıktan sonra katılma alacağı talebinizle ilgili dava dilekçesini hazırlama ekranına yönlendirileceksiniz)

İşlem Özeti

Fiyat:

349.00 ₺

İçerik:

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVA DİLEKÇESİ

Sıkça Sorulan Sorular

Lorem, ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quis culpa natus nemo, libero quia quaerat ipsam officia exercitationem earum accusamus.